Honden en katten - echte vijanden voor het leven?

De kat en de hond snuffelen voorzichtig aan elkaar

Sinds we kinderen waren, is er één beeld in ons hoofd gebrand: hond> kat> muis. Zo werkt het tenminste met populaire kinderseries en tekenfilms zoals "Tom & Jerry". En dit beeld gaat voor de meesten van hen door tot in de volwassenheid. Zeer weinig mensen doen dat om de vraag te stellen of dit echt waar is. Toch is het waar Katten en honden kunnen echt niet met elkaar overweg?

Allereerst een overtuigde Ja een. Evolutionair zijn alle wezens in de natuur zodanig gepolariseerd dat ze alle levende wezens beïnvloeden die geen soortgenoten zijn, achterdochtig reageren. Dat is hoe het moet zijn overleven van de eigen soort. Angstig of agressief gedrag tegen potentiële roofdieren is een Beschermingsmechanismedie nog steeds leeft in de gedomesticeerde viervoeters tot op de dag van vandaag.

Er zijn ook hondenrassen die het moeilijker vinden om de kat van prooi naar roedellid te “verplaatsen”. Dit geldt vooral voor rassen met een uitgesproken jachtinstinct, zoals de terriër. Dat maakt coëxistentie niet onmogelijk, maar wel moeilijker om daar te komen.

 

Lichaamstaal verschillen

Dat helpt ook niet katten en honden grondig verschillende lichaamstalen hebben. Bij de hond is dit Kwispelende staart een teken van vreugde, terwijl dit bij katten een uiting is van nervositeit en opwinding. Een klassiek misverstand dus. Bovendien houden katten ervan om te staren als een teken van genegenheid, terwijl Staren wordt gebruikt als een bedreiging bij honden. Of ook de gezellige snorren de fluwelen poten, wat een luid hoorbaar teken van welzijn is. Dit spinnen kan door honden worden opgevat als een soort gegrom en dus als agressie. Of wanneer de hond zijn poot opheft, klaar om te spelen, betekent dit een oproep om voor de kat te vechten. Katten en honden, een echt dilemma!

Maar maak je hier geen zorgen over evolutionair dilemma is niet wat niet is overwinnen kan zijn. Het heeft vooral één ding nodig: geduld. Dit is vooral belangrijk voor oudere viervoeters, omdat het omgaan met andere niet-soortgenoten volledig moet worden geleerd. Bij jongere dieren is er nog geen dominantiegedrag en geen echte perceptie van gevaar, zodat daar relatief snel een vriendschappelijke band tussen kat en hond kan ontstaan. EEN Acclimatisatie van kat en hond aan elkaar is over het algemeen relatief probleemloos mogelijk. Tenzij er eerdere traumatische ervaringen zijn opgedaan, moeten ervaren professionals worden geraadpleegd.

 

Hoe kan ik mijn kat en hond aan elkaar laten wennen?

Voordat je er echt aan gaat wennen kun je eerst handdoeken wisselen met de geur van de twee viervoeters zodat beide viervoeters aan elkaar wennen. Bovendien moet u voor de eerste ontmoeting zeker een maaltijd nuttigen. Omdat niets je zo helpt ontspannen als een vullende maaltijd vooraf.

De eerste fase van kennismaking zou moeten plaatsvinden kleine stappen gedaan worden: hiervoor moet u beide dieren hebben samenvoegen in een kamer voor een paar minutenwaar ze elkaar onder begeleiding kunnen zien en ruiken. Het is belangrijk dat u als katten- en hondenbezitter rustig blijft en het uitstralen. Stop alle ongewenste agressie en moedig positief gedrag aan met lekkernijen. Zorg er echter voor dat u beide evenveel beloont, anders kan er voedselnijd ontstaan. Je leest je trouwe viervoeters als een boek.

Daarna moeten de dieren weer een paar uur van elkaar gescheiden worden en uitgebreid worden geprezen voor een geslaagde ontmoeting. Dit ritueel kan steeds grotere intervallen hebben totdat je eindelijk enkele uren kunt doorbrengen met de twee viervoeters. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de zwakkere kat er altijd een heeft Terugtrekken vooral boven en de kattenbak staat op een voor de hond ontoegankelijke plek.

Kat en hond spelen liefdevol met elkaar
Liefdevol spelende kat met hond - vrienden voor het leven

Vrienden voor het leven?

Als de hereniging ondanks de best mogelijke omstandigheden niet werkt, of het nu komt door verschillende karakters of door verwondingen die elkaar zijn aangedaan, wees dan gewoon eerlijk tegenover jezelf en vooral de dieren. Dit is een beslissing die niemand voor u kan nemen en die is gebaseerd op persoonlijke overwegingen. Probeer de juiste beslissing te nemen voor u en uw dieren.

Uiteindelijk kunnen katten en honden dat doen dikste vrienden zullen. Het kost wat geduld en tijd, maar niets staat dit allemaal in de weg. Er zijn dus geen Tom & Jerry-scènes in uw huis.

 

Bekijk ter ondersteuning onze producten van Remedie voor huisdieren of PerAnimals Soulmate N ° 1 om uw dieren te ontstressen en te ondersteunen tijdens een kennismaking.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.