De waanzin met de zwarte kat

Zwarte kat met groene ogen op een zwarte achtergrond

De zwarte kat - ongeveer even pech als vrijdag de 13e of door een ladder. Mogelijk nog erger! Maar wat is er eigenlijk? Zijn het allemaal sprookjes of een wetenschappelijk feit? We onderzoeken passend bij Halloween, het feest van geesten en het mysterieuze.

Vroeg begin

In het tijdperk van Toetanchamon en Nefertiti, d.w.z. in het oude Egypte, waren zwarte katten net als alle andere katten. Hun belangrijkste taak was om de graanschuren en alle andere voedselvoorraden te bevrijden van de onbeminde muizen en zo de basisvoedselvoorziening in de Nijldelta veilig te stellen. Zwarte katten zijn misschien nog beter af, want de kattengod Bastet werd vaak afgebeeld als een vrouw met een zwarte kat. Zwarte katten waren dus een wandelend beeld van God op aarde, dus aanvankelijk ver verwijderd van de pech van de zwarte kat.

In de Keltische mythologie begon dit geluk echter geleidelijk te veranderen in ongeluk: er was de kat Sith, een zwarte kat met een witte vlek op zijn borst. Dit zou de ziel van een overleden persoon stelen voordat de goden ze te pakken konden krijgen. Daarom werden wakes geïntroduceerd zodat de doden konden worden begraven met hun ziel intact en zodat Cat Sith niet op het graf zou zitten.

In de Middeleeuwen werd dit beeld van de ongelukkige zwarte kat gestold. In tijden van de heksenjacht zouden de donkere katten een connectie hebben met heksen. Ze werden uitgeroepen tot het beeld van het heidendom en de belichaming van de duivel. Uiteindelijk vormden ze ook een echte ramp voor veel van hun eigenaren, aangezien heksen zouden kunnen veranderen in zwarte katten. Dus eigenaren van dergelijke katten werden soms preventief geëxecuteerd. Bovendien heet een van de bekendste spreuken nog steeds "Abra Kadabra, Simsalabim driemaal zwarte kat!", Een associatie met magie en de kat bestaat nog steeds.

Zwarte kat zit een lichtbruine achtergrond
Zwarte katten - pech of geluksbrengers? Beide? Helemaal niets?

Zwarte kat, geen probleem?

Dit beeld van de zwarte, ongelukkige kat doordringt onze cultuur tot op de dag van vandaag. De zwarte kat wordt op Halloween zo vaak gebruikt als een symbool van de griezelige sfeer en tot op de dag van vandaag wordt het oversteken van een zwarte kat van links beschouwd als een teken van pech. Waarom van links? Dit vindt ook zijn oorsprong in de Midden-Europese cultuur, meer bepaald in het christendom. Daar was de linkerkant bij het Laatste Oordeel de kant waar alle slechte, onchristelijke zielen stonden, terwijl aan de rechterkant de goede mensen verzameld waren.

Maar zelfs in Europa zijn er verschillen in de manier waarop zwarte katten worden waargenomen. In Schotland bijvoorbeeld betekent een zwarte kat voor de deur een op handen zijnde financiële zegen en toenemende welvaart. In het VK en Japan betekenen zwarte katten over het algemeen geluk. Als de zwarte kat een zieke persoon tegenkomt, zal de ziekte slecht aflopen. Als een zwarte kat zelfs maar op een ziekbed springt, zal de zieke kort daarna sterven. Dat zeggen ze tenminste in sommige culturen.

De zwarte kat speelt ook een heel speciale rol in de zeevaart. Enerzijds kan het geluk brengen als het aan boord is of als het bij de gezinnen woont die thuis wachten. Als de zwarte kat echter een schip binnengaat en onmiddellijk verdwijnt, betekent dit dat het schip op de volgende reis zal zinken.

We houden het duidelijk: zwarte katten hadden een bewogen geschiedenis. Van goden tot heksen tot dieren van geluk en pech, de zwarte kat heeft een enorme mythologisch geladen geschiedenis. Maar er is aantoonbaar niets aan de hele zaak. De enige consequentie die echt meetbaar is, is dat er minder zwarte katten uit dierenasielen worden geadopteerd dan die van de andere kleuren. Dus helaas hebben vals bijgeloof ernstige en ongerechtvaardigde gevolgen voor God. We lijken meer op de Chinese filosoof Confucius (551-479 v.Chr.):

'Of het je pech zal brengen als je zwarte kat loopt over het pad hangt er uitsluitend van af of je een mens of een muis bent. "

 

Snoep of je leven! Volg ons voor onze kussens met Halloween-motief van het merk 4cats hier onopvallend!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.